{ "title": "Domatesli Kaşarlı Poğaça", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/Domatesli-Kasarli-Pogaca-93.jpg", "date": "21.01.2024 11:40:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kaşarlı domatesli poğaça, poğaçanın istenilen sonuca ulaşması, yumuşacık olması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Poğaça yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi ve tazeliği başarılı poğaça yapmak için çok önemlidir. Kullanılan malzemelerin son kullanma talimatına bakılması gerekir. Eğer malzemelerden biri bile bayat olsa sonuç başarısız olabilir. Kullanılan malzemeler en az bir saat öncesinde oda sıcaklığına alınmalıdır. Süt ya da su kullanılacaksa her ikisinin de ılıtılması gerekir. İnstant maya direk una ilave edilerek kullanılır. Yaş maya ise ılık su ya da sütün içinde eritilmelidir. Poğaça hamurlarında kullanılan toz şeker hamurun daha kolay kabarmasını ve lezzetinin artmasını sağlar. Un ve farklı kuru malzemeler kullanılacaksa elenerek kullanılması sonuç için önemlidir. Yoğrulan hamur oda sıcaklığında en az yarım saat mayalanmaya bırakılmalıdır. Hamurun iyi yoğrulduğunu anlamak için hamurdan bir parça alarak sündürülmelidir. Eğer hamur kıvamlı olmuşsa sündürülürken kopmaz. İyi yoğrulmayan hamur kopar. Bu kadar püf noktadan sonra şimdi kaşarlı domatesli poğaça yapımına hep birlikte başlayalım.

Kaşarlı domatesli poğaça için gerekli malzemeler
İçi için
Üzeri için
Kaşarlı domatesli poğaça nasıl yapılır?

Kaşarlı domatesli poğaça için çukur bir kabın içine ılıtılmış süt alınır. Üzerine maya eklenerek maya eritilir. Daha sonra toz şeker, margarin, tuz ilave edilir. Malzemeler yumuşak ve özlü bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Kabın üzeri kapatılıp, 45-60 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Süre sonunda hamurun hacmi iki kat artacaktır. Kaşar peyniri rendelenir. Sucuk ufak ufak doğranır. Beyaz peynir ezilerek sucuk, kaşar rendesiyle karıştırılır. Biberin çekirdekleri temizlendikten sonra iç malzemeye eklenir. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak tezgâhta elle açılır. Ortasına hazırlanan iç malzemeden eklenip tercihe göre yuvarlak ya da ay şeklinde kapatılarak pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizilir. Tepsi dolduktan sonra yine tepsi mayası için yarım saat bekletilir. Fırın 200 derecede ısıtılır. Tepsideki poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu ve susam serpilerek ısınmış fırına verilir. Poğaçaların altı üstü kızarana kadar fırınlanır.

Afiyet olsun.

" } ] }