{ "title": "Eski Kaşar", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/eski-kasar.jpg", "date": "20.01.2024 12:17:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve olgunlaştırılmamış taze peynirin (Teleme) belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak suda haşlanarak yoğrulmasıyla elde edilen bir peynir şeklidir. Türklerin Anadolu'ya gelişlerinden sonra yapmayı öğrendikleri kaşar peyniri geçmişi ile ilgili pek çok rivayet vardır. Selanik'te ilk kez bir aile tarafından yapıldığı söylenen, bu çeşit peynirler aslında Balkan ülkeleri ve İtalya'da daha çok üretilmekte ve tüketilmektedir. En kaliteli geleneksel kaşar peynirleri koyun sütünden üretildiği, günümüzde ise koyun sütüne ilaveten inek sütü katılarak kaşar peyniri yapılmaktadır. Kaşar peyniri imalinde yöresel olarak bazı bölgelerde keçi sütü de kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak kahvaltılarda, beslenmemizde önemli bir yere sahip olan kaşar peyniri aynı zamanda, yemeklerde, çorbalarda, salatalarda, hamur işlerinde, meze ve garnitür olarak kullanılmaktadır.