{ "title": "Fırında Kaşarlı Alabalık", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/Firinda-Kasarli-Alabalik-93.JPG", "date": "21.01.2024 14:16:38", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "
Fırında kaşarlı alabalık; Soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli bir tatlı su balıklarıdır. Kılçıkları az ve karın boşluğu da boş olduğundan dolayı eti fazla bir balıktır. Protein oranı olarak zengindir ve sağlıklı beslenmelerde tüketilmesi gereken bir gıdadır. Özellikle B ve D vitaminleriyle beraber iyot ile fosfor oranınca da zengindir. Ülkemizin denizlerinde ve akarsularında alabalık çeşitleri bolca vardır. Mutfağımızda da bolca tüketilen alabalıkların çeşitli pişirme teknikleri vardır. Bunlardan en lezzetli olanlarından birisi de fırında kaşarlı alabalıktır.

Fırında kaşarlı alabalık için gerekli malzemeler
Fırında kaşarlı alabalık nasıl yapılır?

Önce fırında kaşarlı alabalık için ilk olarak balıklar iyice temizlenerek başları kesilir. Balıklar orta tarafından, baş kısmından kuyruğuna kadar ikiye bölünmeyecek bir biçimde kesilir. Patates, limon, soğan ve domatesler halka şeklinde kesilerek hazırlanır. Farklı bir kabın içerisinde sos malzemeleri karıştırılır ve balığın sosu hazırlanır. Yağlı kâğıt balıkların iriliğine göre kesilerek patatesler balıkların uzun kısmına paralel bir şekilde yan yana kâğıdın üstüne dizilir. Fırça yardımıyla sos patateslerin üstüne sürülür. Balıklar soslu olan patateslerin üstüne konulur. Balıkların içerisine de olan sostan sürülür. Sos sürme işlemi bittikten sonra balıkların içerisine soğanlar ve domatesler konulduktan sonra bunlara da olağan sostan sürülür. Balıkların üst tarafları kapatılır ve sosla ve üstlerine limon dilimleri konulur. Yağlı kâğıtlara sarılarak pişirilmeye hazırlanmış olan balıklar daha evvelden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirelim. Balıklar piştikten sonra fırındaki balık çıkartılır ve üzerine daha önceden rendelenmiş olan kaşarlar serpiştirilir ve balıklar 2 dakika kadar tekrar fırının içerisine konulur. Fırında kaşarlı alabalıklar servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

" } ] }