{ "title": "Kars Kaşarı", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/kars-kasari.jpg", "date": "19.01.2024 14:18:00", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kars Kaşarı, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında üretilir. İnek, keçi ya da koyun sütü kullanılarak üretimi yapılır. Süt mayalandıktan sonra teleme elde edilir. Telemeler peynir haline geldikten sonra önce suyu süzülür. Daha sonra özel peynir bıçakları ve satırlar yardımıyla el büyüklüğünde olacak şekilde doğranır. Bu işleme birinci doğrama işlemi de denmektedir. Kars peyniri yapımında toplamda üç kez doğrama işlemi yapılır. Birinci doğrama işleminden sonra peynirler 24 saat dinlendirilir. Dinlendirme işleminin asıl amacı peynirin acı suyundan tamamen arınmasını sağlamaktır.

Peynir dinlendikten sonra doğrama işlemleri tekrarlanır. Üçüncü doğrama işleminden sonra peynirler altı delik çelik sepetlere doldurulur. Sepet içerisindeki peynirler yaklaşık 72 derecelik ısıdaki suda haşlanıyor. Arada elle kontrol edilerek yoğurma işlemi yapılıyor. İyice haşlanan peynir daha sonra on dakika kadar sepet içerisinde yoğurulur. Yoğurma işleminden sonra kazanda tuzla suya batırılıp çıkarılır. Bundan sonraki aşama kalıplamadır. Kaşarlar tekerlek kalıplara elle bastırılır elle şekil vererek kalıplara yerleştirilir. Kaşarlar yaklaşık olarak 20-25 gün kalıplar içerisinde soğuk hava depolarında bekletilir. Bu bekletme işlemine eskime işlemi de denmektedir. Kaşar peynirinin dış yüzeyinin eskitilmesi buzhanelerde geçirdiği süre içerisinde olur. Bekletme esnasında dış yüzeyler aynı zamanda küflenir. Bu küf kaşar peynirine ayrı bir tat ve koku katar. Kars kaşarı genellikle sarımtırak renkte ve tekerlek şeklinde olur ve bu tekerlek ortalama olarak 12 kilogram gelmektedir. Olgunlaşma süresine göre de taze veya eski kaşar adını alır. Kaşar peyniri soğuk bir yerde iki hatta üç yıl saklanabilir.

Kars kaşarının en büyük özelliklerinden bir tanesi de peynirin rengidir. Kaşarın iç görüntüsü sarı renk olmalıdır. Sarının tek bir tonu olmalıdır. Dalgalı beyaz renkler olmamalıdır. Kars kaşarının iç görüntüsü sıkıdır. Delikli gözleri bulunmaz.

Saklama Koşulları
" } ] }