{ "title": "Kaşar Loru", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/kasar-loru.jpg", "date": "19.01.2024 14:45:01", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Kaşar Loru, Lor peynir altı suyunun veya sütün kesildiği zaman ortaya çıkan mükemmel bir besin kaynağıdır, Kaşar loru peynirinin yapımı sırasında oluşan peynir altı suyundan elde edilen bir lordur. Kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suyunun içinde daha fazla yağ olur, bu sebepten en lezzetli lor olarak kabul görmüştür. Lezzetine ve krema kıvamındaki yapısına rağmen piyasada bulabileceğimiz en ucuz lordur. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan kaşar loru, çok kolay eridiğinden tavada yumurta ile çok daha farklı bir lezzet haline dönüşmektedir.

Yapımı: Kaşar peynirinin peynir altı suyu kullanılır, yaklaşık 85-90 derece ısıda kaynamaya bırakılır. Kaynama başlayınca suyun içerisinde pıhtılar görünmeye başlar ve bu da lor oluşuyor demektir, oluşan pıhtılar toplanarak bir süzgeçten geçirilir ve iyice süzüldükten sonra sofralara hazır demektir. Eğer loru evde kendiniz yapıyorsanız kaynamaya başladığı andan itibaren içerisine tuz koyarak damak tadınızın lezzetine getirebilirsiniz. Bazı üreticilerin yapım aşamasında daha fazla lor elde etmek için içerisine kalsiyum karıştırdıkları bilinmektedir, kalsiyumda loru çok cıvık bir hale getirdiğinden tekrar kıvama gelmesi için içerisine nişasta katılır ve lor kıvamına gelir ancak bütün lezzetini kaybeder. Bu konuda tüketici mutlaka bilinen markalar ve bilinen esnaflardan almalıdırlar.

Tüketimi: Daha çok kahvaltı masalarımızı süsleyen bir besin olsa da en beğenilen sunum, zeytinyağı ve çörek otu ile karıştırıp üzerine ceviz ekilerek yapılır, kahvaltı veya beş çayı için enfes krepler ve poğaçalar da değişik sunumlar arasındadır.

Kaşar Loru Besin Değeri: Çok düşük kalorili ve yüksek proteinli bir besindir. Bolca tüketilmesinde herhangi bir zarar görülmemektedir.
" } ] }