{ "title": "Kaşar Peyniri", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/kasar-peyniri.jpg", "date": "22.01.2024 01:09:56", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Kaşar peyniri, Sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan kaşar peyniri eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi ve inek sütünden yapılan sarı renkli olan sert bir peynirdir. Kahvaltılarda kendi başına yenildiği gibi sandviç, makarna ve pidelere lezzet verir. Taze kaşar peyniri yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar peyniri ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilebilir. Bu sayede lezzet kazanan peynir saf koyun sütünden yapılmış ise 3 yıl bozulmadan bekletilebilir. Çocuklarında ayrıca sevdiği lezzet enerji ve protein, kalsiyum bakımından zengin olan kaşar peyniri çocukların büyümesinde yardımcı olan besindir. Peynir, birçok şekilde hayatımız içinde yer alan çok yönlü yiyeceklerden biri olarak bilinir. İştah açma özelliği bulunan kaşar peyniri birden fazla çeşitli menülerde kullanabileceğimiz besin ayrıca eşsiz lezzet ve tat verir.

Kaşar peyniri, yıllar öncesinden yapılan ve bilinen bir gıdadır. Sabah kahvaltılarında yenilen kaşar peynirin en iyi arkadaşı simit olarak bilinir. Çeşit olarak yağlı, yağsız tercihlere göre alınması mümkün olan peynirin faydaları saymakla bitmez. Kaşar peyniri hem kalsiyum hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için kurtarıcı olmaktadır. Diyet ve kolesterol problemi olan kişiler az yağlı kaşar peyniri, rahatlıkla tercih edebilirler. Kaşar peynirin kalorisi yaklaşık yüzde 70-80'i yağdan kaynaklanır. Az yağlı yapılan sütten taze peynir çok daha az yağ içermektedirler.

Kaşar Peynirin Faydaları Nelerdir?
Kaşar peynirin 100 gr 353 kaloridir yağsız olanlarda ise bu oran daha azdır. Yarım yağlı kaşar peyniri tercih edilmesi kilo kontrolünü sağlamak ve doymuş yağ alımının azaltılması açısından önemlidir. 1 dilim kaşar peynirinde ise 25 gramdır, yaklaşık olarak 100 kalori değerindedir. Diğer beyaz peynire kıyaslayınca kaşar peynirin daha fazla bir kaloriye sahiptir. İnce bir dilim, 25 gram ağırlığındaki kaşar peyniri yaklaşık 4 gram protein, 8 gram yağ, 20 mg kolesterol, 180 mg sodyum 25 mg potasyum 125 kalsiyum, 95 A vitamini, 0.3 oranında demir içermektedir.

Kaşar Peynirin Zararları Nelerdir?

Süt ürünleri arasında en çok tüketilen kaşar peyniri kahvaltıların ve börek içlerinin, vazgeçilmez malzemelerden biridir. Alerjik olan kişilerin reaksiyonlara, yol açabilir. Bazıbünyelerde ise peynirin içinde yer alan laktozu maddesi ile sindirmekte güçlük yaşayabilirler. Yağlı ve tuzlu peynirlerin ise kilo yapıcı etkisi olur. Kilo problemi olan kişilerde aşırı yağlı ve tuzlu tüketmemelidir peynir olarak az yağlı tercih edilmelidir.
" } ] }