{ "title": "Susamlı Kaşarlı Poğaça", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/Susamli-Kasarli-Pogaca-49.jpg", "date": "20.01.2024 11:52:33", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
Susamlı kaşarlı poğaça hem kolay hem de çok lezzetli bir tariftir. Fırından yeni çıkmış mis gibi poğaçaya kim hayır diyebilir. İster kahvaltıya pişirin ister beş çayının yanına ya da çok özel misafirlerinize. Uygulama aşamalarına dikkat ederseniz hiç zorlanmayacağınızdan eminim. Puf puf kabaran, lezzetli ve yumuşacık poğaçalar hazırlamak istiyorsanız mutlaka bu tarifi denemenizi öneririm.

Susamlı kaşarlı poğaça için malzemeler
İç malzemesi
Üzeri içi
  • Bir çay bardağı üzüm pekmezi
  • Yarım çay bardağı su
  • Bir çay bardağı susam
  • Hamur bezelerini açmak için biraz sıvı yağ
Susamlı kaşarlı poğaça nasıl yapılır?

Sütü ılık hale gelene kadar ısıtın. Bu mayanın çok çabuk kabarmasını sağlar. Ilık suyu, maya ve şekeri de süt ile karıştırarak 10 dakika kadar mayalanması için bir kenarda bekletelim. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim. Hafifçe ele yapışır bir kıvamı olmasına dikkat edelim. Hazırlanan hamuru yarım saat kadar üzeri örtülü bir şekilde, ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Ayrı bir kapta kaşar peynirini rendeleyelim. Dilerseniz sade, dilerseniz farklı iç harçlarla hazırlayabilirsiniz. Bu sizin zevkinize kalmıştır. Başka bir kapta su ve pekmezi karıştırıp yayvan bir tabağa dökün. Ayrı bir tabağa da susamı koyun. Bu hazırlıkları yaptıktan sonra susamlı kaşarlı poğaçayı yapmaya hazırız.

Hazırladığımız hamur mayalanmış ise hamurdan yumurtadan biraz büyük parçalar halinde bezeleri yapın. Elinize biraz sıvı yağ alarak bu bezeleri daire şeklinde açın. Sıvı yağ kullanmamızın sebebi hamurun ele yapışmasını engellemek içindir. Çay tabağından biraz büyükçe açtığımız hamurun içine kaşar peynirini koyarak hafif elips şeklinde kapatıyoruz. Daha sonra önce pekmezli karışıma batırıp, sonra da her yerini susama buluyoruz. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Bütün hamur bitene kadar bu işlemi uygulayın. Hamurlar bittikten sonra bir bıçak yardımı ile susamlı kaşarlı poğaçaların üzerine çizikler yapın. Ilık bir yerde mayalanması için bir yarım saat üzeri örtülü bir şekilde bekletin. Kabaran poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kabarıp üzeri kızarana kadar pişiriniz. Pişmiş poğaçaları fırından çıkarın ve ön sıcaklığı geçinceye kadar bekledikten sonra ılık ılık servis tabağına alabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }