{ "title": "Taze Kaşar", "image": "https://www.kasar.gen.tr/images/taze-kasar.jpg", "date": "19.01.2024 02:52:55", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Taze kaşar peyniri tüketmek isteyen tüketiciler için satın alırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu konuda bilinçli olmaları konusunda Uzman bir görüş almaları şarttır. Zira taze kaşar peynirin sağlık açısından faydaları olmasının yanı sıra sağlıksız bir kaşar peynir alımı söz konusu olması halinde tüketici için olumsuz sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyebiliriz.

Özellikle üretim miktarının sürekli artması ile kar oranında giderek azalması yüzünden bazı kaşar peyniri satan firmaların fiyatları indirme yoluna gitmesi, eritme kaşar peyniri adı verilen kuru bir haşlama yoluna gittikleri görülmüştür. Oysaki taze kaşar peyniri üretimi için doğal bir teknik olan sulu haşlama yönteminin kullanılması şarttır. Bu yüzden de kuru haşlama yöntemine başvuran firmaların ürettiği kaşarlara dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra taze kaşarın hammaddesinin de kesinlikle peynir olmaması gerekir. Yani taze kaşar üretmek isteyen kişiler ya da firmalar eğer taze kaşarı peynirden elde ediyorsa ortada bir sorun var demektir. Zira iyi ve taze bir kaşar elde etmek için peynir kullanılmaz. Bunun için kesinlikle süt kullanılması gerekmektedir. Bu konu taze kaşar elde etmek isteyenler için atlanmaması gereken önemli bir husustur.

İyi bir taze kaşarın anlaşılabilmesi için şu hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Dış görünüş açısından oldukça düzgün olması şarttır. Kehribar adı verilen bir sarılığa sahip olması gerekir. Bu renk taze kaşar peynirin iyi olduğu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda çok sert ve de çok kalın olan bir kabuğu varsa kesinlikle tercih edilmemesi gerekir. Bu taze kaşarın kötü olduğu anlamına gelir. Gözeneksiz ya da çok az bir miktar gözeneğe sahip olması taze kaşarın iyi olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda orta bir düzeyde katı olması gerekir. Bunun yanı sıra biraz esnek olması da gerekmektedir. Tadının da çok hafif bir düzeyde tuzlu olması şarttır.

Aynı zamanda taze kaşar için örnek olarak 110 tona yakın süt kullanılıyor ise 10 tona yakın taze kaşar peyniri ortaya çıkması gerekir. Ayrıca üretimi yapan kuruluş ya da firmaların kesinlikle gıda boyası ile katkı maddesi kullanmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra koruyucu maddeler ile dolgu maddeleri de kesinlikle kullanılmaması gerekir. Ancak taze kaşar peyniri tüketen bireyler için üretim teknikleri bakımından nelerin yapıldığından haberdar olmaması sebebiyle de alışveriş sırasında rafta bulunan iki ürün için arada bulunan farkı bilmeme durumu doğal karşılanabilir. Bu yüzden de firmaların kesinlikle insanları bu konu hakkında bilgilendirmesi ve kafalarda yer eden olumsuz düşünceleri yok etmek adına aydınlatılması adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bizzat onaylı ürünleri almaları ve olumsuz bir durumla karşılaşmaları halinde de kolaylıkla ulaşabilecekleri ve şikâyetlerini dile getirebileceği bir kuruma başvurmaları şarttır. Bu sayede hem tüketicinin gönlü rahat olacaktır hem de taze kaşar üreten kurum ve firmaların bu işi ciddiye alması konusunda daha hassas davranmalarına yöneltecektir.

Tüketicinin kaliteli bir taze kaşarın anlaşılabilmesi için kaşarı seçerken bazı teknikleri bilmesi gerekir. Bunlar özellikle alacağımız taze kaşarın sert bir yapıya sahip olması, sarımsı bir renkte olması durumu ile taze kaşar peynirinin kendine has kokusunun fark edilebilmesi şeklinde anlaşılabilir. Ancak söylenen bu durumların aksi yaşanırsa kesinlikle almamanızı öneririz. Kalitesiz bir taze kaşarın anlaşılabilmesi için de bilmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Özellikle kaşar peynirinin renginin aşarı bir sarı renge sahip olması ya da kahverengine sahip olması olumsuz bir durumdur. Ayrıca taze kaşarın oldukça yumuşak olması da olumsuz bir durumdur. Taze kaşarı aldıktan sonra kesim sırasında eğer bıçağa yapışması durumu da taze kaşarın iyi olmadığını gösterir. Tadına baktığımız sırada eğer margarin tadı geliyorsa kesinlikle almayınız. Böyle bir durumla karşılaşırsanız şikâyet etmeniz gerekir. Ürünü kesinlikle almayınız.

Taze kaşar tüketen bireylerin satın almış olduğu her ürün için bilgi sahibi olma konusunda olumsuz bir sonuçla karşılaşmaları halinde haklarını savunması gerektiğini unutmamalıdırlar. Taze kaşar peynirinde uygulanan hilelerinde bu sayede çok kolay bir şekilde önlenebileceğini söyleyebiliriz.

Taze kaşar çok çabuk bozulabilecek bir besin maddesidir. Hemen küflenebilir. Bu yüzden de bir an önce tüketilmesi şarttır. Taze kaşarınız küflenmesi durumunda yapmanız gereken şey telaşlanmadan küf oluşan miktarını yaklaşık olarak 1-2 cm civarında kesip atmanız yeterlidir. Ayrıca taze kaşar peynirinizin küflenmesini önlemek istiyor iseniz boş bir buzdolabı poşeti yardımıyla ağzını kapatarak buzdolabının dondurucu kısmına atmanız küflenmesini önleyici bir önlem olarak alınabilir.

" } ] }