Kars Kaşarı

Kars Kaşarı, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında üretilir. İnek, keçi ya da koyun sütü kullanılarak üretimi yapılır. Süt mayalandıktan sonra teleme elde edilir. Telemeler peynir haline geldikten sonra önce suyu süzülür. Daha sonra özel peynir bıçakları ve satırlar yardımıyla el büyüklüğünde olacak şekilde doğranır. Bu işleme birinci doğrama işlemi de denmektedir.
Kars peyniri yapımında toplamda üç kez doğrama işlemi yapılır. Birinci doğrama işleminden sonra peynirler 24 saat dinlendirilir. Dinlendirme işleminin asıl amacı peynirin acı suyundan tamamen arınmasını sağlamaktır.

Peynir dinlendikten sonra doğrama işlemleri tekrarlanır. Üçüncü doğrama işleminden sonra peynirler altı delik çelik sepetlere doldurulur. Sepet içerisindeki peynirler yaklaşık 72 derecelik ısıdaki suda haşlanıyor. Arada elle kontrol edilerek yoğurma işlemi yapılıyor. İyice haşlanan peynir daha sonra on dakika kadar sepet içerisinde yoğurulur. Yoğurma işleminden sonra kazanda tuzla suya batırılıp çıkarılır. Bundan sonraki aşama kalıplamadır. Kaşarlar tekerlek kalıplara elle bastırılır elle şekil vererek kalıplara yerleştirilir. Kaşarlar yaklaşık olarak 20-25 gün kalıplar içerisinde soğuk hava depolarında bekletilir. Bu bekletme işlemine eskime işlemi de denmektedir. Kaşar peynirinin dış yüzeyinin eskitilmesi buzhanelerde geçirdiği süre içerisinde olur. Bekletme esnasında dış yüzeyler aynı zamanda küflenir. Bu küf kaşar peynirine ayrı bir tat ve koku katar. Kars kaşarı genellikle sarımtırak renkte ve tekerlek şeklinde olur ve bu tekerlek ortalama olarak 12 kilogram gelmektedir.
Olgunlaşma süresine göre de taze veya eski kaşar adını alır. Kaşar peyniri soğuk bir yerde iki hatta üç yıl saklanabilir.

Kars kaşarının en büyük özelliklerinden bir tanesi de peynirin rengidir. Kaşarın iç görüntüsü sarı renk olmalıdır. Sarının tek bir tonu olmalıdır. Dalgalı beyaz renkler olmamalıdır. Kars kaşarının iç görüntüsü sıkıdır. Delikli gözleri bulunmaz.

Saklama Koşulları

  • Peynirin bulunduğu kabın havası mutlaka alınmalıdır.
  • Naylon poşetlerde saklanmamalıdır.
  • Peynir yüzeyinde kontamine küf oluşursa ılık suda yıkayıp kuruladıktan sonra saklama koşullarına uyularak muhafaza edilmeye devam edilir.
19.01.2024 14:18:00
Kars Kaşarı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kars Kaşarı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Kars Kaşarı"
bu tekerlekelrin caplarını ögrenebilirmiyim
mustafa . 11.04.2018
Lezzet anlamında daha iyi bir tat elde edilebilmesi için kaç yıllık kaşar tercih edilmelidir
Yalçın . 24.01.2019 14:37:18

Kaşarlı Yumurta

Kaşarlı yumurta, Günün en önemli öğünü kahvaltıdır bildiğiniz gibi. Kahvaltı yapmadan hiç kimse güne başlamanın iyi olduğunu söylemez. Hatta doktorlar bile m...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Patlıcan

Fırında kaşarlı patlıcan, Patlıcan 7'den 70'e herkesin severek tükettiği bir sebzedir. Fırında kaşarlı patlıcan isterseniz ara sıcak isterseniz de ana yemek ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Alabalık

Fırında kaşarlı alabalık; Soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli bir ...
Devamını Oku

Kaşarlı Mantar

Kaşarlı mantar, kısa sürede nefis ve lezzetli bir yemek olan kaşarlı mantar hazırlamak çok zor değildir. Mutfaklarda yapılan birçok çeşitler arasında yer ala...
Devamını Oku

Susamlı Kaşarlı Poğaça

Susamlı kaşarlı poğaça hem kolay hem de çok lezzetli bir tariftir. Fırından yeni çıkmış mis gibi poğaçaya kim hayır diyebilir. İster kahvaltıya pişirin ...
Devamını Oku

Güveçte Kaşarlı Tavuk

Güveçte kaşarlı tavuk, beğenerek yaptığım güveç yemeklerinden bir tanesidir. Özellikle kaşar peynirinin verdiği tat ve kızarık görüntüsü ayrı bir yorum katma...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantar

Fırında kaşarlı Mantar, Kültür mantarı oldukça besleyici bir yiyecektir. Mantarı sevenler çok severek yerler, sevmeyenler ise mantarın faydalarından yar...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk

Fırında kaşarlı mantarlı tavuk, harika bir akşam yemeği hazırlamak isteyenlere tavsiye edeceğimiz bir tariftir. Konuklarınız gelecekse, özel bir davet verece...
Devamını Oku

Kaşarlı Tost

Kaşarlı tost, tost denilince ilk olarak akla gelen ve oldukça da çok tüketilen tost çeşitlerindendir. Yemeğiniz yok, yemek yapacak zamanınızda yok ve hemen p...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?

Kaşarlı Pide Kaç Kalori, pide özellikle Türk Mutfağında en sık yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Pide herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve pe...
Devamını Oku

Kaşarlı Patates Püresi

Kaşarlı patates püresi, oldukça lezzetli ve yemeklerin yanına tamamlayıcı olarak yapılmaktadır. Kaşarlı patates püresi daha çok et yemeklerinin yanında,...
Devamını Oku

Kaşar Kaç Kalori?

Kaşar kaç kalori, Peynir çeşitlerinde olan kaşar peynir kalori bakımında normal değerlere sahiptir. Tabi peynir çeşitleri arasında en yüksek değere sahip ola...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, Sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan kaşar peyniri eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi ve inek sütünden yapı...
Devamını Oku

Evde Kaşar Peyniri Yapımı

Evde Kaşar Peyniri Yapımı, Süt ürünü olan peynir hemen hemen her evde sevilerek tüketilir. Peynir her yerde kullanılır, böreklerde, pastalar ve poğaçalar da ...
Devamını Oku

Kaşar Loru

Kaşar Loru, Lor peynir altı suyunun veya sütün kesildiği zaman ortaya çıkan mükemmel bir besin kaynağıdır, Kaşar loru peynirinin yapımı sırasında oluşan peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri Kalori

Kaşar peyniri kaç kalori, Kaşar peynir türleri arasında yer alır. Yarım yağlı veya tam yağlı olarak iki çeşit kaşar peyniri bulunur. Kaşar peyniri genellikle...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar peyniri nasıl yapılır, peynir sağlıklı beslenmenin temel besinlerinden biridir. Tüketici tercihleri doğrultusunda çeşitli peynir çeşitleri bulunmaktadı...
Devamını Oku

Kaşar

Kaşar, keçi, inek ya da koyun sütünden elde edilen sarı renkli bir sert peynir türüdür. Türkiye ile Yunanistan'da özellikle tüketimi oldukça fazladır. Kaşar ...
Devamını Oku

Eski Kaşar

Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve ...
Devamını Oku

Kaşar Çeşitleri

Kaşar Çeşitleri, Ülkemizde besiciliğine önem verilen, endüstriyel nitelikli koyun, keçi ve inek sütünden elde edilen beyazdan sarıya doğru bekledikçe re...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır
Kaşar
Eski Kaşar
Kaşar Çeşitleri
Taze Kaşar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024