Kaşar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Kaşar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, keçi, inek veya koyun sütünden elde edilen, sarı renkli ve sert bir peynir türüdür. Türkiye ve Yunanistan'da özellikle yaygın olarak tüketilmektedir. Kaşar peynirinin faydaları oldukça fazladır. Enerji değeri bakımından oldukça yüksek olan bu peynir, kalsiyum, protein ve B2 vitamini açısından da zengindir. Ayrıca, iyi bir fosfor kaynağıdır.

Kaşar Peynirinin Kullanım Alanları

Kaşar peyniri, kahvaltılarda kendi başına tüketilebildiği gibi sandviçlerde, makarnalarda ve pidelerde rendelenmiş olarak da kullanılabilir. İştah açıcı olarak böreklerde, çorbalarda, ana yemeklerde ve tatlılarda da çeşitli şekillerde kullanılır. Taze kaşar peyniri, hazırlandıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir. Eski kaşar peyniri ise üretildikten sonra altı ay boyunca buzhanede bekletilerek olgunlaştırılır. Saf koyun sütünden elde edilen kaşar peyniri üç yıl boyunca saklanabilir.

Kaşar Peyniri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kaşar peyniri, doymuş yağ ve sodyum açısından zengindir.
  • Bazı kaşar peynirleri, hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyonlara veya migrene neden olabilir.
  • Peynir yapımı sırasında sıklıkla peynir mayası kullanılmaktadır. Yarım kilo kaşar peyniri elde etmek için yaklaşık dört litre süt gereklidir.
  • Laktoz intoleransı olan bireyler, kaşar peyniri tüketebilirler, çünkü üretim sırasında kullanılan bazı enzimler ve bakteriler, sütte bulunan laktozun bir kısmını parçalayabilir.
  • Kaşar peyniri, kalsiyum ve protein bakımından zengin olması nedeniyle vejetaryenler için iyi bir protein kaynağıdır.
  • Yeterli miktarda protein tüketmeyen çocuklar için de kaşar peyniri önerilir.
  • Kaşar peyniri, kolesterol, yağ ve sodyum bakımından da zengin olduğu için bazı bireylerde dikkatli tüketilmelidir. Aksi takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Kolesterol veya kilo sorunu olan bireyler, az yağlı kaşar peynirlerini tercih etmelidir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı olan bireyler, uzman bir hekimin kontrolünde kaşar peyniri tüketmelidir.
  • Kaşar peyniri, kalori ve yağ bakımından diğer sert peynirlerle benzerdir ancak kalsiyum miktarı daha azdır.
  • Olgunlaşmış veya yıllanmış kaşar peynirleri, migreni olan bireylerde bu durumu tetikleyebilir. Penisilin alerjisi olan bireyler, penisilinle yapılan diğer yumuşak kaşar peynir türlerine karşı da dikkatli olmalıdır.
  • Yağ miktarı kaşar peynirine zengin dokusunu ve lezzetini verir; ancak bu aynı zamanda kolesterol ve kalori miktarını da artırır. Az yağlı sütten elde edilen taze kaşar peynirleri, daha az yağ içerdikleri için tercih edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emin Zor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Evet Çok Haklı protein ve kalsiyum Açısından çok zengin besindir Vücudun Eksik hücrelerini kapatıyor Süt ile yapılmış bir de besindir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emin Zor Bey, yorumunuza katılıyorum. Gerçekten de süt ve süt ürünleri protein ve kalsiyum açısından çok zengindir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlar. Teşekkürler!

2. Cevap
cevap

Mehmet Ali

Merhaba, kaşar ve diğer süt ürünlerinin düzenli ve belli seviyelerde kullanılması çok büyük faydaları sağlayan ve insanların son derece sık kullandığı bir besindir. İçerisindeki mineral ve vitaminler çok ciddi anlamda fayda gösteriyor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domates Soslu Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Domates Soslu Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kars Kaşarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaşar Kaç Kalori?

Kaşar Kaç Kalori?

Fırında Kaşarlı Alabalık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Alabalık Tarifi ve Malzemeleri