Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar peyniri nasıl yapılır, peynir sağlıklı beslenmenin temel besinlerinden biridir. Tüketici tercihleri doğrultusunda çeşitli peynir çeşitleri bulunmaktadır. Yöresel peynirlerde lezzetleriyle her bölgeye hitap etmeye başlamıştır. Kaşar peyniri de oldukça rağbet gören peynirler arasındadır. Bunun kahvaltılık türleri olduğu kadar, tost, pizza gibi besinlerin yapımında kullanılan türleri vardır.
Özellikle eski kaşar denilen türü kahvaltıda tüketilmeye uygundur. Peynir yapımı özen isteyen, sabır isteyen bir işlemdir. Kaşar peyniri de çiğ sütle işlenerek yapılmaktadır. Yapım aşamaları beyaz peynir yapımına da benzer. Burada mayanın ilave edilmesi 60-80 dakikada sütün pıhtılaşmasını sağlayacak şekilde olur. Baskı altında süzme yapılır, ardından peynir suyundan ayrılan pıhtı, büyük kalıplar halinde kesilir ve fermantasyon işlemine tabi tutulur. Fermantasyon telemeyi haşlama sırasında daha kolay işlemeye yaradığı gibi, peynir hamurunun pürüzsüz olmasına da yarımcı olur. Fermente olan teleme kolayca açılır, parlak, pürüzsüz yapıda olur. Sicim çekme işleminde ise telemenin uzaması kontrol edilir. Eğer tam fermente gerçekleştiyse, telemenin yaklaşık 2-3 metre uzaması gerekir. Kaşar peyniri yapımı meşakkatli aşamalardan geçse de sonuçta damak tadına hitap eden bir peynir elde edilir. Peynirin iyice olgunlaşması içinde, uygun bir ortamda 2-3 ay bekletilmesi gerekir. En son aşamada ise 40-50 derecedeki suyla yıkanarak, sert fırçalamayla temizlenir ve kuruyunca tüketime sunulur. Birlikte kaşar peynirin nasıl yapıldığına, aşamalarına detaylı şekilde bakalım.

Kaşar peyniri yapımı için malzemeler

  • 10 litre çiğ inek sütü
  • 2 ml mikrobiyel peynir mayası
  • 2 çorba kaşığı organik yoğurt

Peynir yapımında kullanılacak malzemeler

  • Peynir tarağı
  • Tel süzgeç
  • Kalıp
  • Termometre
  • Süzme bezi

Kaşar peyniri nasıl yapılır?


Öncelikle sütü ocağa alarak kaynatın. Kaynayan sütün altını kapatarak, termometre yardımıyla ölçüm yaparak, süt sıcaklığının 30-33 dereceye kadar soğumasını bekleyin. Daha sonra içine yoğurdu ilave ederek, sütle iyice karıştırın. Sütün bulunduğu kabın ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Isının kaybolmaması içinde kabın battaniye gibi bir örtüyle sarın. Bu yaptığımız sütün fermente edilmesini sağlayacak. Yaklaşık 15 dakika sonra sütün ağzını açın, içine 6-7 ml suyla karıştırılmış peynir mayasını ilave edin. Yine sütü karıştırın. Bu durumda süt kesiklerinin olması için 40-45 dakika beklenmelidir.

Kaşar peyniri yapımında pıhtıların kesim zamanı oldukça önemlidir. Bu nedenle doğru zaman yüzeydeki pıhtılara dokunduğunuzda, elinize yapışmadığı zamandır. Eğer pıhtılarda sarı yeşil su olursa geç kaldığınızı anlamanız gerekir. Elinize yapışıyorsa da kesim için erkendir. Peynir pıhtılarını kırmak için, özel peynir bıçağı kullanmalısınız. Peynir pıhtıları nohut kadar kırılır, çıkan suyun yarısı alınır. Kalanlar ise 40 derece olacak şekilde ısıtılır. Bunu termometre ile ölçmelisiniz. Isı yeterliyse tülbentle süzün ve kalan pıhtıların üzerine ağırlık koyun. Tülbent içindeki peynirin suyu 2-3 saatte süzülecektir. Daha sonra teleme şeklinde olan peyniri ince dilimleyin. Bunları 80 derecelik tuzlu suyun içinde haşlayın. Haşlanırken teleme sudan çıkarıldığında uzarsa, peynirin olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda teleme ezmeniz için hazır hale gelmiştir. Teleme dediğimiz peynirin özüdür.

Hazır olan telemeyi tel süzgece alarak, tahta kaşıkla karıştırın. Bu peynirin erimesini sağlar ve hamur kıvamına gelir. Bunu yoğurup, kalıplara yerleştirin. Kaşar peynirini böyle bir gün bekletin. Arada ters yüz edin. Eğer taze kaşar peyniri olarak tüketeceksiniz, bunları önce haşlamalısınız. 2 litre 80 derecedeki suyun içine 30 gram tuz koyarak, birkaç dakika haşlamak yeterlidir. Daha sonra kaşar peynirini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Eski kaşar peyniri için özel hijyenik bir ortam, hava akımı ve 4-6 derece sıcaklık ihtiyacı vardır.
20.01.2024 04:25:13
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kaşarlı Yumurta

Kaşarlı yumurta, Günün en önemli öğünü kahvaltıdır bildiğiniz gibi. Kahvaltı yapmadan hiç kimse güne başlamanın iyi olduğunu söylemez. Hatta doktorlar bile m...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Patlıcan

Fırında kaşarlı patlıcan, Patlıcan 7'den 70'e herkesin severek tükettiği bir sebzedir. Fırında kaşarlı patlıcan isterseniz ara sıcak isterseniz de ana yemek ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Alabalık

Fırında kaşarlı alabalık; Soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli bir ...
Devamını Oku

Kaşarlı Mantar

Kaşarlı mantar, kısa sürede nefis ve lezzetli bir yemek olan kaşarlı mantar hazırlamak çok zor değildir. Mutfaklarda yapılan birçok çeşitler arasında yer ala...
Devamını Oku

Susamlı Kaşarlı Poğaça

Susamlı kaşarlı poğaça hem kolay hem de çok lezzetli bir tariftir. Fırından yeni çıkmış mis gibi poğaçaya kim hayır diyebilir. İster kahvaltıya pişirin ...
Devamını Oku

Güveçte Kaşarlı Tavuk

Güveçte kaşarlı tavuk, beğenerek yaptığım güveç yemeklerinden bir tanesidir. Özellikle kaşar peynirinin verdiği tat ve kızarık görüntüsü ayrı bir yorum katma...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantar

Fırında kaşarlı Mantar, Kültür mantarı oldukça besleyici bir yiyecektir. Mantarı sevenler çok severek yerler, sevmeyenler ise mantarın faydalarından yar...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk

Fırında kaşarlı mantarlı tavuk, harika bir akşam yemeği hazırlamak isteyenlere tavsiye edeceğimiz bir tariftir. Konuklarınız gelecekse, özel bir davet verece...
Devamını Oku

Kaşarlı Tost

Kaşarlı tost, tost denilince ilk olarak akla gelen ve oldukça da çok tüketilen tost çeşitlerindendir. Yemeğiniz yok, yemek yapacak zamanınızda yok ve hemen p...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?

Kaşarlı Pide Kaç Kalori, pide özellikle Türk Mutfağında en sık yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Pide herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve pe...
Devamını Oku

Kaşarlı Patates Püresi

Kaşarlı patates püresi, oldukça lezzetli ve yemeklerin yanına tamamlayıcı olarak yapılmaktadır. Kaşarlı patates püresi daha çok et yemeklerinin yanında,...
Devamını Oku

Kaşar Kaç Kalori?

Kaşar kaç kalori, Peynir çeşitlerinde olan kaşar peynir kalori bakımında normal değerlere sahiptir. Tabi peynir çeşitleri arasında en yüksek değere sahip ola...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, Sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan kaşar peyniri eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi ve inek sütünden yapı...
Devamını Oku

Evde Kaşar Peyniri Yapımı

Evde Kaşar Peyniri Yapımı, Süt ürünü olan peynir hemen hemen her evde sevilerek tüketilir. Peynir her yerde kullanılır, böreklerde, pastalar ve poğaçalar da ...
Devamını Oku

Kaşar Loru

Kaşar Loru, Lor peynir altı suyunun veya sütün kesildiği zaman ortaya çıkan mükemmel bir besin kaynağıdır, Kaşar loru peynirinin yapımı sırasında oluşan peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri Kalori

Kaşar peyniri kaç kalori, Kaşar peynir türleri arasında yer alır. Yarım yağlı veya tam yağlı olarak iki çeşit kaşar peyniri bulunur. Kaşar peyniri genellikle...
Devamını Oku

Kaşar

Kaşar, keçi, inek ya da koyun sütünden elde edilen sarı renkli bir sert peynir türüdür. Türkiye ile Yunanistan'da özellikle tüketimi oldukça fazladır. Kaşar ...
Devamını Oku

Eski Kaşar

Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve ...
Devamını Oku

Kaşar Çeşitleri

Kaşar Çeşitleri, Ülkemizde besiciliğine önem verilen, endüstriyel nitelikli koyun, keçi ve inek sütünden elde edilen beyazdan sarıya doğru bekledikçe re...
Devamını Oku

Taze Kaşar

Taze kaşar peyniri tüketmek isteyen tüketiciler için satın alırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu konuda bilinçli olmaları konusunda Uzman bir görüş ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır
Kaşar
Eski Kaşar
Kaşar Çeşitleri
Taze Kaşar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024