Kaşar

Kaşar, keçi, inek ya da koyun sütünden elde edilen sarı renkli bir sert peynir türüdür. Türkiye ile Yunanistan'da özellikle tüketimi oldukça fazladır. Kaşar peynirin faydaları saymakla bitmez. Enerji değeri bakımından oldukça yüksek ve kalsiyum, protein ve B2 vitamini bakımından zengidir. İyi bir fosfor kaynağı olarak yenilebilir.

Kaşar peyniri özellikle kahvaltılarda kendi başına yenilebildiği gibi sandviç arasına ya da rendelemek yardımıyla makarna ya da pidelere tat vermek amacıyla kullanılır.
İştah açıcı bakımdan, böreklerde, çorbalarda, makarnalarda, ana yemeklerde ve tatlılarda birçok biçimde kullanılır. Taze kaşar hazırlanmış olduğundan çok kısa süre sonra tüketimi şarttır. Eski kaşar türü ise yapıldıktan hemen sonra altı ay boyunca buzhanede çuvalda bekletilmek suretiyle eskitilir. Bu sayede de lezzet alan kaşar peyniri eğer saf bir koyun sütünden elde edilmiş ise 3 yıl boyunca saklanabilir.

Kaşar peyniri tüketirken dikkat edilmesi gerekenler bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar

  • Birçoğu doymuş yağ ile sodyum yönünden çok zengindir.
  • Bazı kaşar peynirlerinde hassasiyeti bulunan kişilerde alerjik tepkileri veya migreni tetikleyebilir.
  • Peynir yapımı sırasında sıklıkla peynir mayası olarak tanınan bir enzim karışımı ile süt ilave edilir ve sütün artık kesilmesiyle kaşar peyniri yapımı gerçekleşebilir. Yaklaşık olarak yarım kilo kaşar elde etmek istiyorsak eğer dört litre kadar süt kullanılması gerekebilir.
  • Laktoza karşı intoleransı olan insanlarda süt ile yapılmasına karşın kaşar peyniri tüketebilirler, çünkü kaşar yapımında kullanılması gereken enzimlerle bazı bakteri türleri aynı zamanda sütte bulunan laktozun da belli bir bölümünü parçalayabilirler.
  • Kaşar hem kalsiyum hem de protein bakımından zengin olması sebebiyle vejetaryen olan bireyler için oldukça iyi bir kurtarıcı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Kaşar, çocuklarına yeteri bir miktarda protein tüketemediğini düşünen aileler içinde iyi bir protein olduğundan şiddetle tavsiye edilir.
  • Kaşar oldukça faydalı bir besindir. Fakat kolesterol, yağ ve sodyum bakımından da zengin bir içeriği bulunduğundan bazı kişilerde dikkatli bir düzeyde tüketilmesi şarttır. Aksi halde sorunlar yaşanabilir.
  • Kolesterol ya da kilo sorunu olan bireylerin kaşarın az yağlı olan bir kısmını tüketmeleri gerekir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ya da böbrek hastalığı bulunan bireylerin de tüketim sırasında kullanılan miktarın özellikle Uzman bir hekimin kontrolü doğrultusunda yapılmış olması şarttır. Çoğu kaşar türü doymuş yağ oranı bakımından oldukça yüksek olması sebebiyle damarların tıkanma tehlikesini de arttırabilir. İçinde yer alan sodyum da yüksek tansiyonlu bireylere olumsuz yönde etki edebilir.
  • Kaşar peyniri en az miktarda kalori ya da yağa sahip olması sebebiyle riskli grupta bulunan bireyler için ilk tercih nedeni olabilir, su oranı oldukça fazla yağı az bir kaşar peynirler de kullanabilmek mümkündür. Kaşar peynir kalori ile yağ yönünden sert peynirlere oldukça çok benzer fakat daha az bir miktar kalsiyum barındırdığını söyleyebiliriz.
  • Olgunlaşmış ya da yıllanmış kaşar peynirler rahatsız olan kişilerde migren hastalığını da ortaya çıkarabilir. Penisiline karşı alerjisi olan bireyler penisilin ve rokfora yardımıyla yapılan diğer yumuşak kaşar peynir türlerine karşı da olumsuz yönde etki gösterebilirler.
  • Yağ miktarı kaşar peynirine zengin dokusunu, harika lezzetini de verir. Ancak aynı zamanda da kolesterolünü ve de kalorisini de artmasına neden olur. Kaşarın bilinen kalorisinin yüzde 70'den fazlasının yağdan meydana gelmiştir ve az yağlı bir sütten elde edilen taze kaşarlar, daha az miktarda yağ içerir. Bu durumda bu kaşar türünü tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

19.01.2024 00:23:06
Kaşar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaşar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Kaşar"
Evet Çok Haklı protein ve kalsiyum Açısından çok zengin besindir Vücudun Eksik hücrelerini kapatıyor Süt ile yapılmış bir de besindir
Emin Zor . 26.07.2017
Bilgiler yeterli ol du gerçekten sağolun :)
Gülbeyax . 14.04.2018

Kaşarlı Yumurta

Kaşarlı yumurta, Günün en önemli öğünü kahvaltıdır bildiğiniz gibi. Kahvaltı yapmadan hiç kimse güne başlamanın iyi olduğunu söylemez. Hatta doktorlar bile m...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Patlıcan

Fırında kaşarlı patlıcan, Patlıcan 7'den 70'e herkesin severek tükettiği bir sebzedir. Fırında kaşarlı patlıcan isterseniz ara sıcak isterseniz de ana yemek ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Alabalık

Fırında kaşarlı alabalık; Soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli bir ...
Devamını Oku

Kaşarlı Mantar

Kaşarlı mantar, kısa sürede nefis ve lezzetli bir yemek olan kaşarlı mantar hazırlamak çok zor değildir. Mutfaklarda yapılan birçok çeşitler arasında yer ala...
Devamını Oku

Susamlı Kaşarlı Poğaça

Susamlı kaşarlı poğaça hem kolay hem de çok lezzetli bir tariftir. Fırından yeni çıkmış mis gibi poğaçaya kim hayır diyebilir. İster kahvaltıya pişirin ...
Devamını Oku

Güveçte Kaşarlı Tavuk

Güveçte kaşarlı tavuk, beğenerek yaptığım güveç yemeklerinden bir tanesidir. Özellikle kaşar peynirinin verdiği tat ve kızarık görüntüsü ayrı bir yorum katma...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantar

Fırında kaşarlı Mantar, Kültür mantarı oldukça besleyici bir yiyecektir. Mantarı sevenler çok severek yerler, sevmeyenler ise mantarın faydalarından yar...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk

Fırında kaşarlı mantarlı tavuk, harika bir akşam yemeği hazırlamak isteyenlere tavsiye edeceğimiz bir tariftir. Konuklarınız gelecekse, özel bir davet verece...
Devamını Oku

Kaşarlı Tost

Kaşarlı tost, tost denilince ilk olarak akla gelen ve oldukça da çok tüketilen tost çeşitlerindendir. Yemeğiniz yok, yemek yapacak zamanınızda yok ve hemen p...
Devamını Oku

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?

Kaşarlı Pide Kaç Kalori, pide özellikle Türk Mutfağında en sık yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Pide herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve pe...
Devamını Oku

Kaşarlı Patates Püresi

Kaşarlı patates püresi, oldukça lezzetli ve yemeklerin yanına tamamlayıcı olarak yapılmaktadır. Kaşarlı patates püresi daha çok et yemeklerinin yanında,...
Devamını Oku

Kaşar Kaç Kalori?

Kaşar kaç kalori, Peynir çeşitlerinde olan kaşar peynir kalori bakımında normal değerlere sahiptir. Tabi peynir çeşitleri arasında en yüksek değere sahip ola...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, Sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan kaşar peyniri eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi ve inek sütünden yapı...
Devamını Oku

Evde Kaşar Peyniri Yapımı

Evde Kaşar Peyniri Yapımı, Süt ürünü olan peynir hemen hemen her evde sevilerek tüketilir. Peynir her yerde kullanılır, böreklerde, pastalar ve poğaçalar da ...
Devamını Oku

Kaşar Loru

Kaşar Loru, Lor peynir altı suyunun veya sütün kesildiği zaman ortaya çıkan mükemmel bir besin kaynağıdır, Kaşar loru peynirinin yapımı sırasında oluşan peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri Kalori

Kaşar peyniri kaç kalori, Kaşar peynir türleri arasında yer alır. Yarım yağlı veya tam yağlı olarak iki çeşit kaşar peyniri bulunur. Kaşar peyniri genellikle...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar peyniri nasıl yapılır, peynir sağlıklı beslenmenin temel besinlerinden biridir. Tüketici tercihleri doğrultusunda çeşitli peynir çeşitleri bulunmaktadı...
Devamını Oku

Eski Kaşar

Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve ...
Devamını Oku

Kaşar Çeşitleri

Kaşar Çeşitleri, Ülkemizde besiciliğine önem verilen, endüstriyel nitelikli koyun, keçi ve inek sütünden elde edilen beyazdan sarıya doğru bekledikçe re...
Devamını Oku

Taze Kaşar

Taze kaşar peyniri tüketmek isteyen tüketiciler için satın alırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu konuda bilinçli olmaları konusunda Uzman bir görüş ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır
Kaşar
Eski Kaşar
Kaşar Çeşitleri
Taze Kaşar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024