Kaşar, keçi, inek ya da koyun sütünden elde edilen sarı renkli bir sert peynir türüdür. Türkiye ile Yunanistan'da özellikle tüketimi oldukça fazladır. Kaşar peynirin faydaları saymakla bitmez. Enerji değeri bakımından oldukça yüksek ve kalsiyum, protein ve B2 vitamini bakımından zengidir. İyi bir fosfor kaynağı olarak yenilebilir.
Kaşar peyniri özellikle kahvaltılarda kendi başına yenilebildiği gibi sandviç arasına ya da rendelemek yardımıyla makarna ya da pidelere tat vermek amacıyla kullanılır.
İştah açıcı bakımdan, böreklerde, çorbalarda, makarnalarda, ana yemeklerde ve tatlılarda birçok biçimde kullanılır. Taze kaşar hazırlanmış olduğundan çok kısa süre sonra tüketimi şarttır. Eski kaşar türü ise yapıldıktan hemen sonra altı ay boyunca buzhanede çuvalda bekletilmek suretiyle eskitilir. Bu sayede de lezzet alan kaşar peyniri eğer saf bir koyun sütünden elde edilmiş ise 3 yıl boyunca saklanabilir.
Kaşar peyniri tüketirken dikkat edilmesi gerekenler bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar
Birçoğu doymuş yağ ile sodyum yönünden çok zengindir.
Bazı kaşar peynirlerinde hassasiyeti bulunan kişilerde alerjik tepkileri veya migreni tetikleyebilir.
Peynir yapımı sırasında sıklıkla peynir mayası olarak tanınan bir enzim karışımı ile süt ilave edilir ve sütün artık kesilmesiyle kaşar peyniri yapımı gerçekleşebilir. Yaklaşık olarak yarım kilo kaşar elde etmek istiyorsak eğer dört litre kadar süt kullanılması gerekebilir.
Laktoza karşı intoleransı olan insanlarda süt ile yapılmasına karşın kaşar peyniri tüketebilirler, çünkü kaşar yapımında kullanılması gereken enzimlerle bazı bakteri türleri aynı zamanda sütte bulunan laktozun da belli bir bölümünü parçalayabilirler.
Kaşar hem kalsiyum hem de protein bakımından zengin olması sebebiyle vejetaryen olan bireyler için oldukça iyi bir kurtarıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Kaşar, çocuklarına yeteri bir miktarda protein tüketemediğini düşünen aileler içinde iyi bir protein olduğundan şiddetle tavsiye edilir.
Kaşar oldukça faydalı bir besindir. Fakat kolesterol, yağ ve sodyum bakımından da zengin bir içeriği bulunduğundan bazı kişilerde dikkatli bir düzeyde tüketilmesi şarttır. Aksi halde sorunlar yaşanabilir.
Kolesterol ya da kilo sorunu olan bireylerin kaşarın az yağlı olan bir kısmını tüketmeleri gerekir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ya da böbrek hastalığı bulunan bireylerin de tüketim sırasında kullanılan miktarın özellikle Uzman bir hekimin kontrolü doğrultusunda yapılmış olması şarttır. Çoğu kaşar türü doymuş yağ oranı bakımından oldukça yüksek olması sebebiyle damarların tıkanma tehlikesini de arttırabilir. İçinde yer alan sodyum da yüksek tansiyonlu bireylere olumsuz yönde etki edebilir.
Kaşar peyniri en az miktarda kalori ya da yağa sahip olması sebebiyle riskli grupta bulunan bireyler için ilk tercih nedeni olabilir, su oranı oldukça fazla yağı az bir kaşar peynirler de kullanabilmek mümkündür. Kaşar peynir kalori ile yağ yönünden sert peynirlere oldukça çok benzer fakat daha az bir miktar kalsiyum barındırdığını söyleyebiliriz.
Olgunlaşmış ya da yıllanmış kaşar peynirler rahatsız olan kişilerde migren hastalığını da ortaya çıkarabilir. Penisiline karşı alerjisi olan bireyler penisilin ve rokfora yardımıyla yapılan diğer yumuşak kaşar peynir türlerine karşı da olumsuz yönde etki gösterebilirler.
Yağ miktarı kaşar peynirine zengin dokusunu, harika lezzetini de verir. Ancak aynı zamanda da kolesterolünü ve de kalorisini de artmasına neden olur. Kaşarın bilinen kalorisinin yüzde 70'den fazlasının yağdan meydana gelmiştir ve az yağlı bir sütten elde edilen taze kaşarlar, daha az miktarda yağ içerir. Bu durumda bu kaşar türünü tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.
19.01.2024 00:23:06
Kaşar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Evet Çok Haklı protein ve kalsiyum Açısından çok zengin besindir Vücudun Eksik hücrelerini kapatıyor Süt ile yapılmış bir de besindir Emin Zor . 26.07.2017
Mehmet Ali : Merhaba, kaşar ve diğer süt ürünlerinin düzenli ve belli seviyelerde kullanılması çok büyük faydaları sağlayan ve insanların son derece sık kullandığı bir besindir. İçerisindeki mineral ve vitaminler çok ciddi anlamda fayda gösteriyor. 04.09.2018 22:19:47
Bilgiler yeterli ol du gerçekten sağolun :) Gülbeyax . 14.04.2018
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024