Kaşarlı Patates; Patates, patlıcangiller familyasından olan ve yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patateslerin boyu seksen cm'ye kadar varan büyüklüktedir. Patates, yumruları hariç zehirli otsu bir bitki özelliğine sahiptir. Ayrıca patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği, tohum ile üreme yapmak yerine Vejetatif üreme yapmasıdır.
Yani patates ile tekrardan ekilerek geri dönüşüm sağlama özelliğinin olmasıdır. Kaşar peyniri ise inek, koyun veya keçi sütünden yapılan sarımtırak renkte sert bir peynir çeşididir. Bu peynir dünyada özellikle Yunanistan ve Türkiye'de yenmektedir. Kaşar peyniri, daha çok kahvaltı masalarını süsleyen bir peynir gibi düşünülse de birçok ana yemek içerisinde kullanım alanına sahiptir. Bunların dışında hazır gıdalar içerisinde de çok sık olarak kullanılmaktadır. Taze kaşar olarak yapılan kaşarlar üretiminden kısa bir süre sonra tüketilmeye başlanabilen bir gıda türüdür. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra uzun bir süre yani altı ay kadar buzhanede çuvalda bekletilerek eskitilir ve bu şekilde tüketilmek için hazır hale gelir. Bu sayede uzun süre bekletilen eski kaşar tam lezzet kazanarak sofralarımıza gelir. Eski kaşar saf koyun sütünden yapılmışsa üç sene kadar muhafaza edilerek tüketilebilmektedir.