Güveçte Kaşarlı Mantar Güveç, özel killi topraktan üretilen bir yemek pişirme kabıdır. Günümüzde çok az kullanılmış olsa da, her evin mutfağında muhakkak bir güveç kabı bulunur. Toprak güveç kaplarının içinde et ve tavuk yemekleri, balık, sebze, bakliyat gibi yiyecekler pişebilir ve hatta normal tencerede pişen yemeklere göre çok daha lezzetli olmaktadır. Bunun nedeni ise güveçte pişen yemekler için düşük ısı kullanılmasıdır; bu da yemeğin çok uzun sürede pişmesine neden olur. Yavaş pişen yemek ise daha lezzetli olur. Fakat günümüzde zamanın az olması nedeniyle kişiler düdüklü tencerelere yönelmişlerdir. Güveçte Kaşarlı Mantar İçin Malzemeler
Güveçte Kaşarlı Mantar Nasıl Yapılır? Mantarlar güzelce yıkanır. 4 parçaya bölünüp 5 dakika sirkeli suda bekletilir. Soğanlar küp-küp kesilir ve güveç kabının içine koyulur. Daha sonra domates ve biberler istenilen şekilde doğranır. Sirkeli suda beklettiğimiz mantarlar süzülür ve güveç kabının içine eklenir. Son olarak tuz eklenir. Mantarların dağılmaması için bir kere karıştırılır. Üzerine tereyağı eklenip 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pişen yemeğimizin üzerine fırından çıkartmadan kaşar rendesi eklenir. Kaşarlar kızarana kadar 5 dakika daha pişirilir. Duruma göre büyük tek güveç kabında ya da malzeme paylaştırılarak küçük güveç kaplarında pişirilebilir. Güveçte kaşarlı mantar yemeği servise hazırdır. Ekstra Bilgiler Güveçte kaşarlı mantar yemeğinin daha da lezzetli olması için birkaç ipucu:
Afiyet olsun. |